Image
Image

Nybörjarträning

Vad ger karate?

Instruktörer

Motion-styrka-smidighet
Karate är mycket bra om du vill öka ditt välbefinnande, din kondition, styrka och smidighet samtidigt som ditt psyke utvecklas i en positiv riktning.

Harmoni
Karate är ett modernt sätt att må bra, en god livsstil.

Tävling
För dig som vill mäta dina krafter och vinna. Sverige har fostrat många Svenska-, Europa- och världsmästare.

Självförsvar
För dig som inte vill anfalla men väl kunna skydda dig och din omgivning.

  • Huvudinstruktör Bengt Karlsson, Tredje Dan
  • Tekniskt ansvarig Stefan Thorbjörnsson, Tredje Dan
  • Yvonne Englund-Karlsson, Tredje Dan
  • Mats Åberg, Andra Dan
  • Shiro Biranvand, Andra Dan
  • Sam Biranvand, Första Dan
  • Magnus Åström, Första Dan


Image

Foto: Tommy Stahre, 2015.

Träningstider

Onsdagar 17.00-18.00
Fredagar 17.00-18.00
Kostnad: Studerande 500:- per termin, Arbetande 700:- per termin

Klädsel: I början duger träningsoverall, men senare tränar du i GI (vit dräkt)
Frågor: kontakta Bengt Karlsson, kontaktinformation finns tillgängligt via "Kontakta FKK" ikonen.

Träningen är i stort uppdelad i tre moment: Kihon (grundteknik), Kumite (sparring) och Kata (form).

I vår klubb ser ett träningspass ut ungefär så här:
En uppvärmningsdel där vi får igång blodcirkulationen och därigenom minskar risken för skador. Sedan tränar vi grundtekniker (Kihon) med blockeringar, slag och sparkar i luften. Man börjar med en teknik åt gången för att sedan öka antalet tekniker ju skickligare man blir.

Gradering

Vi har ett graderingssystem i karate med olika bältesfärger för olika grader, det lägsta är vitt bälte och det högsta är svart. Vi i Shotokanorganisationen har 9 graderingar med ökad svårighetsgrad innan man får gradera på svart bälte. Det brukar ta ca 6 år av hård träning innan möjlighet ges att gradera på svart bälte. En svartbältesgradering tar ca 1 timme och kräver stora fysiska och psykiska krav av individen.

Vid gradering på alla nivåer får eleven uppvisa samtliga moment för en graderingskommitté bestående av en eller flera instruktörer som samtliga har svart bälte. Detta borgar för en hög kvalitet på våra elever.

Sedan tar sparringdelen (Kumite) över, där tränar man två och två och övar attacker och blockeringar med träningspartnern. I början är träningen styrd och man talar om vad man skall göra innan man utför det. När man tränat längre blir träningen mer och mer fri och den optimala delen kommer när man tränar fri sparring i maximal hastighet. Dock hela tiden med kontroll då vi inte tränar för att träffa varandra med våra attacker. Naturligtvis finns det en självförsvarsaspekt i vår träning, den flyter in som en naturlig del under all verksamhet i dojon.

Kata är en fast form av blockeringar, sparkar och slag där man slåss mot tänkta motståndare i ett bestämt rörelsemönster. I princip förekommer alla tekniker från basicen i kata. I början är teknikerna och serierna enkla för att sedan bli svårare och svårare ju längre man kommer i utvecklingen.