Karatens och klubbens historia

Karatens historia

Fagersta Karate Klubbs historia

Gichin Funakoshi anses vara den moderna karatens fader. Han valde ut olika delar främst från sin läromästare i Shuri-Te, Anko Itosu (som bl.a. skapade Heian-katorna), men också en del ifrån Naha-Te och förde över det till Japan där han systematiserade detta.

Efter andravärldskriget bildades Japan Karate Association, JKA av Funakoshis elever med Masatoshi Nakayama som huvudinstruktör. Därigenom systematiserades Shotokan karate ytterligare och spreds över hela världen.

FKK grundades år 1976 av Bengt Karlsson och Henrik Kirsilä och har sedan dess varit verksam på orten. Klubben började träna i en skola på orten men är sedan snart 30 år stationerad i Fagerstahallen som är ett centrum för idrottsutövande i Fagersta. Vi har stor spridning i ålder på medlemmarna vilket är roligt, det skapar en harmonisk stämning på träningarna.

Alla kan träna karate, oavsett ålder och kön!

Björn Grünstein
Tack för alla ljusa minnen
Tack för all visdom
Tack för ditt engagemang